2014. 07. 28.

Latin popkirálynő ♥

Ezt a jelzőt joggal ráaggathatnám Jennifer Lopez-re, Anahí-ra, vagy akár Paulina Rubio-ra is. Ám úgy érzem, hogy leginkább a kolumbiai Shakira-t illeti meg az elnevezés, hiszen annak ellenére hogy még csak 37 éves, élete során már rengeteg sikert ért el, és számos példaértékű dolgot tett. (Abban is egyetérthetünk, hogy akár 15 évet is letagadhatna a korából. :P) 
Több zenei díjat is nyert világszerte, többek között 8 Latin Grammy-t, 2 Grammy-t, 15 Billboard Music Award díjat, 4 MTV video Music Award díjat, egy People's Choice Award díjat és Golden Globe díjra is jelölték. Szintén ő az egyetlen dél-amerikai művész, aki első helyezéseket ért el az amerikai, ausztrál és angol listákon. 2009-ben játszott az Ugly Betty pár részében, magát alakította, valamint fellépet az SNL-ben is. Ugyanebben az évben vett részt a We will rock you című Pepsi reklámban. 2010-ben aktívan vállalt részt Haiti megsegítésében a Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief-ben, valamint az ő száma, a Waka Waka volt a foci vb hivatalos zenéje. 2014-es vb számára is készített dalt Dare (La La La) címmel. Más hírességekkel is dolgozott már együtt, például Pitbull-al, Rihanna-val, Beyoncé-val, Katy Perry-vel és Alejandro Sanz-zal. Kiemelkedő filantróp (emberbaráti) tevékenysége is, mivel a saját alapítványán keresztül iskolákat építtet a rászoruló gyermekeknek. Az énekesnő neve az illatszergyártásban sem ismeretlen, mivel több saját parfümmel is büszkélkedhet. Ilyen például az Elixir, az Aquamarine vagy az Eau Florale. Fontos megemlíteni, hogy Shakira öt nyelven beszél: spanyolul, angolul, portugálul, olaszul és egy picit arabul is. Más énekesnőkkel ellentétben pedig nem viselkedik úgy, mint egy közönséges utcalány. A fellépőruhái és a klipjei közül még a merészebbek és inkább mondhatóak szexisnek, mint ribancosnak.


Most hogy már ismerjük Shakira munkásságát, és sikereit, nézzük meg, honnan is kezdődött minden! Az énekesnő 1977. február 2-án látta meg a napvilágot egy kolumbiai nagyvárosban, Barranquila-ban. (Csak 3 nap van a születésnapunk között... :$) Édesanyja katalán és olasz származású, édesapja pedig libanoni arab. Apai ágon 8 féltestvére van, de édestestvére nincsen. Szülei rendkívül büszkék egyetlen és egyben legfiatalabb gyermekükre, de soha nem viselkednek vele sztárként: Nidia: " Az én szótáramból hiányzik a szupersztár szó, az én házamban csak a kislányom kifejezés létezik" Shakira a nyolc testvére közül, mindig is a kedvenc volt papája számára. " Mindig megkaptam, amit akartam, pontosan tudom, hogy csavarhatom az újaim köré". A latin díva teljes neve Shakira Isabel Mebarak Ripoll. A Shakira név arabul bájos nőt, vagy hálásat jelent. Ő azonban úgy véli, jobban illik rá a név második jelentése. Így írják arabul: شاكيرا .  Egy korábbi számában, az Ojos Así-ben a spanyol mellett arabul is énekelt. Gyermekkorának nagy részét Barranquillában töltötte, Kolumbia északi részén. Kevesen tudják, de az énekesnő csak mindössze 158 cm és 35-ös cipőméretet hord.


Shakira többek között a 140-es IQ-járól is ismert. Első versét már 4 éves korában megírta Kristályrózsa címmel. Ahogy idősödött, egyre jobban izgatta az írás, míg a hetedik születésnapjára egy írógépet kért a szüleitõl. A verseket amelyeket írt, később dalba foglalta. Nyolc évesen, miután az egyik testvére meghalt motorbalesetben, Shakira megírta első dalát, a Tus Gafas Oscuras-t. A baleset után az apja éveken keresztül sötét szemüveget hordott, hogy eltakarja fájdalmát. Ez adta Shakirának az ihletet a dal megírásához. Az énekesnő a félvérségének nem csak a szépségét köszönheti, hanem az arab kultúra iránti érdeklődését is. Amikor 4 éves volt, az apja elvitte egy közel-keleti életterembe, ahol Shakira először hallotta a doumbek-et, azt a hagyományos dobot, amit az arabok tipikusan a hastáncos zenéhez használnak. Ekkor volt az a pillanat, amikor elhatározta, hogy előadó szeretne lenni. Imádott énekelni, de a tanára az iskolában nem engedte, hogy a katolikus kórusban énekeljen, mondván, hogy túl erõs a hangja. Az iskolában csak a hastáncos lányként ismerték, hiszen minden pénteken az iskolában előadott egy hastánc számot. 10 és 13 éves kora között számos rendezvényre meghívták fellépni így a szülővárosában elismertté vált. 11 évesen tanult meg gitározni. Ezután több versenyt megnyert, 13 évesen Kolumbia legtehetségesebb új művészének választották egy tehetségkutató versenyen. Jutalmul felvették első, Magia című albumát, ami a 8 és 13 éves kora közt írt dalokat tartalmazza. 15 éves korában jelent meg második albuma, Peligro (Veszély) címmel, ami ugyancsak nagy sikert aratott. Shakira időközben leérettségizett. 1994-től 1997-ig az El Oasis szappanoperában szerepelt, de igazi szenvedélye mégis a zene maradt. 2001-ben megjelent első angol nyelvű lemeze, a Laundry Service az egész világon ismertté tette, melyből 13 millió példány talált gazdára világszerte.

Shakira a volt argentin elnök fiának Antonio de la Rúá-nak volt sokáig a menyasszonya. 2011 óta Gerard Piqué focista párja. A 2010-es Waka Waka (This Time for Africa) című klipje forgatásán ismerkedtek meg. 2013 január 22-én született közös gyermekük Milan Piqué i MebarakA tengerentúli sajtó napok óta attól hangos, hogy Shakira ismét babát hord a szíve alatt. A hírt ugyanaz a kolumbiai műsorvezető erősítette meg, aki 2012-ben felfedte Shakira első terhességét is, az általa kiadott információk szerint pedig a kolumbiai szépség ezúttal kislányt hord a szíve alatt.
Végül néhány érdekesség, amit biztosan nem tudtál róla! :)
  • 1.Két évvel ezelőtt egy öt méter magas,hattonás fém Shakira-emlékszobrot avattak fel az énekesnő szülővárosában.Szigorúan zárt ruhában,és hastáncpóz helyett persze gitárral a kezében.
  •  2.Négyévesen már a lábában volt a bugi, és vonzotta a nyilvánosság is:egy arab étteremben felpattant az asztalra,mikor elkezdtek darbuka dobokon játszani.
  • 3.Eredeti hajszíne fekete.
  • 4.Spielberg felajánlotta neki a Zorro álarca női főszerepét,de Shakira visszautasította,mert tudja magáról,hogy béna színésznő lenne.
  • 5.Eljegyzési gyűrűjét a középső ujján hordja,mert szerinte ez garantálja a hosszú kapcsolatot.
  • 6.Madonna,Barbra Streisand és Céline Dion után ő a világ leggazdagabb énekesnője.
  • 7.A Szerelem kolera idején című filmhez maga az író,Gabriel García Márquez kérte fel,hogy írjon zenét.Ők ketten nagy barátok,és együtt hozták létre az ALAS alapítványt is.
Ha te is rajongsz az énekesnőért, írd meg kommentben, mik a kedvenc számaid tőle! Remélem, tetszett a mai bejegyzés. :) Ha más sztárokról szeretnél olvasni, kattints ide! Források: starity, wikipediashakira-1977.mindenkilapja.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világidő =) WorldTime◔